Een drieluik over arm en rijk
Twee groepen staan tegenover elkaar in het Enschede van een eeuw geleden. De textielbaronnen hebben het beste voor met de stad. Ze bouwen parken, scholen en huizen voor hun mensen, geven ze werk en inkomen. De arbeiders maken lange dagen in ongezonde fabrieken. Ze moeten hard werken voor hun karige loon, terwijl ze hun bazen nóg rijker zien worden. De spanning loopt op, geweld hangt in de lucht.
In een poging om een bloedbad te voorkomen bemiddelt de jonge priester Alphons Ariëns tussen de rijken en de armen. Tussen goud en stof. Hij wil iedereen tevreden houden, maar ontmoet vooral wantrouwen. Zal het Ariëns lukken om beide werelden bij elkaar te brengen?
DOOR HET STOF is een drieluik. Het publiek wordt in tweeën gesplitst en ervaart het verhaal op twee locaties vanuit verschillende perspectieven. De Pay. Zaal van het Wilminktheater ademt de sfeer van champagne en oesters. Hier volgen we de rijken, die vastklampen aan hun macht en niet begrijpen wat ze verkeerd doen. In het Muziekcentrum krijgen de bezoekers bier met een blokje kaas voorgeschoteld. Ze zien hoe de armen zich organiseren om hun leven te verbeteren. Intussen probeert Alphons Ariëns het onverenigbare te verenigen en worden mensen aan weerszijden van de kloof verliefd op elkaar. In het derde deel komen alle bezoekers samen in het Enschede van nu. Pathmos en Stokhorst: samen beleven ze het slotakkoord van een tijdloos verhaal over arm en rijk.