De 700e verjaardag van Enschede vieren doen met samen met en voor de hele stad! Op deze pagina worden alle initiatieven weergegeven die een bijdrage leveren aan het 700-jarig bestaan van de stad.
Het project Dit is Enschede, 700 Levens, Eén Stad staat als een artistiek monument ter ere van het 700-jarig bestaan van Enschede. Onder de bezielende leiding van portretfotografen Annabel Jeuring en Niki Kits, wordt dit initiatief een indrukwekkende weergave van de stad door de ogen van haar inwoners.
In de wijk Het Lonneker Steumke wordt gewerkt aan een
project dat zowel het lokale erfgoed als de gemeenschapszin in de wijk tot uitdrukking brengt. Het betreft de realisatie van een kleurrijk mozaïekbankje langs de F35, het populaire fietspad dat Enschede en Lonneker verbindt. Het bankje dient niet alleen als rustpunt voor de vele fietsers en wandelaars die dagelijks passeren, maar is ook een blijvend symbool van samenwerking en creativiteit in de wijk.
MuziekWerkplaats Deiman en Gerritsen lanceert een
bijzonder community-art project: WEEF: Schering en
Inslag. Dit initiatief heeft als doel om de stad letterlijk en
figuurlijk te verbinden. Het project richt zich op het
samenbrengen van zoveel mogelijk inwoners door een
menselijke ketting te vormen die de hele singel omringt.
Door samen te zingen, spelen en bewegen, creëren de
deelnemers een visuele en hoorbare verbondenheid.
Samen weven aan de toekomst
Het project start symbolisch op 21 september 2024, de
Internationale Dag van de Vrede. Het doel is het verbinden
van het Noorden, Zuiden, Oosten en Westen van Enschede
in een zo groot mogelijke menselijke cirkel. Met zoveel
mogelijk Enschedeërs zingend, spelend en bewegend het
stadshart van Enschede omarmen. Een groot gevoel van
saamhorigheid creëren.
Organiseer jij een activiteit voor de viering van 700 jaar enschede? En sluit je activiteit aan bij onze initiatieven of past het bij één van onze doelen? Dan nodigen we je van harte uit om onderdeel te worden van enschede700.
Ook alle kinderen zijn natuurlijk uitgenodigd op de verjaardag van Enschede. In 2025 wacht ze zelfs een groot zangavontuur, namelijk een bijzonder muzikaal project genaamd Enschede Zingt Samen. Dit initiatief combineert feestelijke vieringen met educatieve elementen, waarmee het niet alleen de rijke geschiedenis van de stad eert, maar ook de toekomstige generaties inspireert en verbindt door muziek.
Een symfonie van jonge stemmen
Enschede Zingt Samen ontwikkelt een sprankelende module van zes muzieklessen, speciaal ontworpen voor de groepen 4 en 5 van basisscholen door heel Enschede. Deze lessen dienen als springplank naar een buitenschools kinderkoor waarin de jonge zangers hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen. Het hoogtepunt van dit muzikale traject zijn twee grote concerten – één binnen de schoolmuren en één in een grotere, openbare setting – waarbij de kinderen naast professionele musici van Consensus Vocalis en orkestleden van Phion optreden.
Het muziekprogramma wordt gratis aangeboden, zodat elk kind mee kan doen. Samen zingen draait om plezier en het gevoel ergens bij te horen.
Hoe breng je de rijke geschiedenis van een jarige stad op een unieke en speelse manier tot leven? In een stripboek! Een stripboek dat de lezer op een kleurrijke reis door 16 fascinerende fasen van de Enschedese geschiedenis meeneemt. Het stripboek is bedoeld om jonge lezers te boeien en iedereen met een hart voor Enschede op een luchtige manier kennis te laten maken met het verleden van onze stad.
De tekenaar van de strip werkt nauw samen met vrijwilligers van de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) om ervoor te zorgen dat de afbeeldingen historisch verantwoord zijn. Dit onder begeleiding van een scenarioschrijver van uitgeverij Syndicaat.
Wat is een beter cadeau voor een stad die 700 jaar bestaat dan een kunstwerk dat de tand des tijds doorstaat? Stichting Terhaas heeft hier een fantastisch idee voor: een muurschildering langs het Blekerpad, een stukje vernieuwd Enschede waar geschiedenis en moderniteit samenkomen. Dit kunstwerk viert niet alleen het verleden van de stad, maar fleurt ook de buurt op en creëert een blijvende herinnering aan deze bijzondere viering.
Het Blekerpad: ooit liep er een treinspoor en bracht textielfabriek Jannink de textielindustrie van Enschede tot leven. Het is de perfecte plek voor dit kleurrijke project. De muurschildering is een eerbetoon aan deze rijke geschiedenis, terwijl het tegelijkertijd een modern kunstwerk is dat voor iedereen toegankelijk is. Het doel is om de historische waarde van de plek te benadrukken en tegelijkertijd een mooie, blijvende toevoeging aan de omgeving te creëren.
Het dichterscollectief Dichters in Enschede (DIE) biedt de
jarige stad wel een heel bijzonder cadeau: een poëziebundel
getiteld 700 E. Deze bundel is een literaire reis door zeven
eeuwen stadsverhalen en historische momenten,
vastgelegd in poëtische vorm. De bundel biedt zowel
inwoners als liefhebbers van poëzie een unieke kans om de
geschiedenis van Enschede eens op een andere manier te
ontdekken.
Poëzie met een historische twist
700 E is niet zomaar een bundel; het wordt een boekwerk
van 76 pagina’s dat de hoogte- en dieptepunten van
Enschede in de afgelopen zeven eeuwen verkent. De bundel
is opgedeeld in zeven delen, elk gewijd aan een eeuw van de
geschiedenis. Elke sectie begint met twee pagina’s vol
historische steekwoorden, citaten en quotes die de lezer in
de juiste tijdsgeest brengen. Daarna volgen gedichten die
niet alleen de geschiedenis vertellen, maar ook een
moderne draai geven aan oude verhalen.
Samen weven aan de toekomst
Het project start symbolisch op 21 september 2024, de
Internationale Dag van de Vrede. Het doel is het verbinden
van het Noorden, Zuiden, Oosten en Westen van Enschede
in een zo groot mogelijke menselijke cirkel. Met zoveel
mogelijk Enschedeërs zingend, spelend en bewegend het
stadshart van Enschede omarmen. Een groot gevoel van
saamhorigheid creëren.