Muziek, ontmoeting en liefde
Wat begon als een buurtinitiatief aan de vijver achter de Museumfabriek, is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in Enschede: De Vijvervrijdagen. Een laagdrempelig, muzikaal
en vooral verbindend evenement in Roombeek, bedacht en gedragen door twee mannen met het hart op de juiste plek: Henry Workel en Ziad Amro. Ter ere van het feestjaar
Enschede700 pakken ze dit jaar uit met een extra editie.
In 2015 namen de twee oud-politiecollega’s het initiatief voor een kleinschalig muziekevenement. Niet groots en meeslepend, maar juist laagdrempelig en inclusief, bedoeld voor iedereen uit de wijk – en ver daarbuiten. “We begonnen met de verwachting dat er misschien tachtig mensen per avond zouden komen. Nu zitten we op 1500 à 1600,” vertelt Henry Workel trots.
“We begonnen met tachtig mensen per avond, nu zijn het er 1500. En nog steeds is het even gezellig.” — Henry Workel
De concerten vinden plaats aan de vijver tussen Tetem en de Museumfabriek, waar een groot rooster de brug vormt tussen verschillende delen van de wijk. Die symboliek is niet toevallig gekozen: verbinding is vanaf dag één de rode draad. “Het is een ontmoetingsplek geworden. Familie spreekt met elkaar af, buren ontmoeten elkaar, en iedereen is welkom,” zegt Ziad Amro.
Vrijwillige kracht en trouwe buurt
Hoewel Ziad en Henry de kartrekkers zijn, staat het evenement inmiddels op stevige poten dankzij een trouwe schare vrijwilligers en betrokken buurtbewoners. “Als we de
tent opzetten, hoeven we niemand te bellen. Iedereen komt vanzelf helpen,” aldus Ziad. De herkenbaarheid is groot. “Zodra we de posters ophangen, hoor je meteen: hé, ze zijn er weer!” lacht Henry. Het evenement leeft in de wijk en is inmiddels onderdeel van het culturele DNA van Roombeek. “Het levert ons niks op, behalve vreugde en plezier. En zolang dat zo blijft, gaan we door. Tot de dood, hebben we gezegd,” zegt Ziad.
Extra editie voor Enschede700
Normaal gesproken kent het evenement vier edities per jaar, maar dit jaar is er een speciale vijfde editie op vrijdag 18 juli, als onderdeel van het officiële programma van Enschede700. En die editie krijgt een opvallend tintje. “Roombeek is van oudsher een wijk van het levenslied en de Nederlandstalige schlager. Die sfeer wilden we terugbrengen,” zegt Henry. Ziad, met gevoel voor humor: “Ik heb ja gezegd tegen mijn zin. Het is niet mijn muziek, maar ik geniet er stiekem toch van.” Artiesten Robert en Wilma verzorgen een avond vol meezingers en feestgedruis, die wordt afgesloten met een spectaculaire pyrotechnische lichtshow. “We willen iets neerzetten dat past bij het jubileum. Uitbundig vieren, zoals je de verjaardag van je eigen kind viert.”
Enschede als baken van het bestaan
Zowel Ziad als Henry voelen zich diep verbonden met hun stad. “Ik woon hier nu 69 jaar. Alles wat ik heb en ben, is hier ontstaan,” vertelt Henry. Ziad vult aan: “Als mijn stad jarig is, vier ik dat.” Henry herinnert zich de viering van Enschede650 nog goed, al was die volgens hem ‘karig’. “Het meeste dat me is bijgebleven is dat een stukje naast het stadhuis opnieuw werd bestraat. Gelukkig is het dit jaar anders. Je ziet de slingers, je voelt het feest.” “Ik heb thuis die Enschede700-wimpel aan de vlaggenmast. Als ik door de stad fiets en ik zie er weer een hangen, denk ik: yes, weer één.”
Elf edities en oneindig veel verhalen
Het aantal edities staat inmiddels op elf. En in die jaren zijn er flink wat herinneringen verzameld. Ziad denkt met een glimlach terug aan die ene avond waarop het noodweer losbarstte. “Het had zó hard geregend, het podium stond onder water, je zag het niet eens meer. En toch stonden er mensen met paraplu’s klaar om te feesten. ‘We kunnen toch wel door?’, vroegen ze. Dat typeert volgens mij de Vijvervrijdagen: weer of geen weer, de sfeer blijft.” Ook Henry herinnert zich zo’n bijzondere avond: een techno-editie die zelfs bezoekers uit Amsterdam trok. “Dat was de drukste ooit. Twintigers met paraplu’s, dertigers op kleedjes, opa’s en oma’s in klapstoelen. Iedereen is welkom.”
Dit jaar belooft opnieuw een bont muzikaal palet, met onder meer Big Band Show, Highway (rock-’n-roll), Trademark (dance, funk en soul), Bandera Latina (mediterrane en Latin vibes), en als klap op de vuurpijl de schlageravond op 18 juli. “Meer variatie dan op Spotify,” grapt Henry.
Kom zoals je bent
Het terrein is open, vrij toegankelijk en helemaal ingericht op een ontspannen avond. “We hebben kussentjes geregeld, maar mensen nemen ook gewoon hun eigen stoeltjes of kleedjes mee. Alles mag. En voor wie wil, is er een horecavoorziening.” Ook de locatie werkt mee: de natuurlijke kom van het terrein zorgt voor een soort muziekvallei. “En mensen die wat verder wonen, zetten het geluid gewoon aan op het balkon. Er zijn zelfs bewoners die hun feestjes afstemmen op onze avonden.”
Oproep aan de stad
Zowel Ziad als Henry hopen dat Enschede massaal 700 jaar Enschede komt vieren. “Geniet met elkaar en van elkaar,” zegt Ziad. “Dat is het mooiste dat je kunt doen
in dit feestjaar.” En de toekomst? Die is wat hen betreft open, zolang het leuk blijft. “We gaan door zolang het goed voelt. Maar het moet geen strijd worden. Het moet plezier blijven brengen.”
Dit is een interview uit de Huis aan Huis Enschede700 special van 14 mei 2025.
Ontvang elke twee weken de Uit in Enschede nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws rondom Enschede700 en leuke tips voor activiteiten in Enschede!