Enschede700

initiatieven

De 700e verjaardag van Enschede vieren doen we samen met en voor de hele stad! Op deze pagina worden enkele initiatieven weergegeven die een bijdrage leveren aan het vieren van het 700-jarig bestaan van de stad. Onderaan de pagina staat een overzicht met alle initiatieven. Wil jij ook meedoen? Wacht dan niet langer en lees hier meer! 

ENSCHEDE ZINGT SAMEN

Ook alle kinderen zijn natuurlijk uitgenodigd op de verjaardag van Enschede. In 2025 wacht ze zelfs een groot zangavontuur, namelijk een bijzonder muzikaal project genaamd Enschede Zingt Samen. Dit initiatief combineert feestelijke vieringen met educatieve elementen, waarmee het niet alleen de rijke geschiedenis van de stad eert, maar ook de toekomstige generaties inspireert en verbindt door muziek. 

 

WEEF: schering en inslag

MuziekWerkplaats Deiman en Gerritsen lanceert een bijzonder community-art project: WEEF: Schering en Inslag. Dit initiatief heeft als doel om de stad letterlijk en figuurlijk te verbinden. Het project richt zich op het samenbrengen van zoveel mogelijk inwoners door een menselijke ketting te vormen die de hele singel omringt. Door samen te zingen, spelen en bewegen, creëren de deelnemers een visuele en hoorbare verbondenheid.

Dit is Enschede, 700 Levens,Eén Stad

Het project Dit is Enschede, 700 Levens, Eén Stad staat als een artistiek monument ter ere van het 700-jarig bestaan van Enschede. Onder de bezielende leiding van portretfotografen  Annabel Jeuring en Niki Kits, wordt dit initiatief een indrukwekkende weergave van de stad door de ogen van haar inwoners. 

MOZAÏEKBANKJE LONNEKER STEUMKE

In de wijk Het Lonneker Steumke wordt gewerkt aan een project dat zowel het lokale erfgoed als de gemeenschapszin in de wijk tot uitdrukking brengt. Het betreft de realisatie van een kleurrijk mozaïekbankje langs de F35, het populaire fietspad dat Enschede en Lonneker verbindt. Het bankje dient niet alleen als rustpunt voor de vele fietsers en wandelaars die dagelijks passeren, maar is ook een blijvend symbool van samenwerking en creativiteit in de wijk. 

Enschede700 stadswapen

Onderdeel van
Enschede700 worden?

 

Organiseer jij een activiteit voor de viering van 700 jaar Enschede? En sluit je activiteit aan bij onze initiatieven of past het bij één van onze doelen? Of wil jij vrijwilliger/vriend worden? Dan nodigen we je van harte uit om onderdeel te worden van enschede700.

700E

Het dichterscollectief Dichters in Enschede (DIE) biedt de jarige stad wel een heel bijzonder cadeau: een poëziebundel getiteld 700 E. Deze bundel is een literaire reis door zeven eeuwen stadsverhalen en historische momenten, vastgelegd in poëtische vorm. De bundel biedt zowel inwoners als liefhebbers van poëzie een unieke kans om de geschiedenis van Enschede eens op een andere manier te ontdekken.

MUURSCHILDERING BLEKERPAD

Wat is een beter cadeau voor een stad die 700 jaar bestaat dan een kunstwerk dat de tand des tijds doorstaat? Stichting Terhaas heeft hier een fantastisch idee voor: een muurschildering langs het Blekerpad, een stukje vernieuwd Enschede waar geschiedenis en moderniteit samenkomen. Dit kunstwerk viert niet alleen het verleden van de stad, maar fleurt ook de buurt op en creëert een blijvende herinnering aan deze bijzondere viering. 

STRIPBOEK 700 JAAR ENSCHEDE

Hoe breng je de rijke geschiedenis van een jarige stad op een unieke en speelse manier tot leven? In een stripboek! Een stripboek dat de lezer op een kleurrijke reis door 16 fascinerende fasen van de Enschedese geschiedenis meeneemt. Het stripboek is bedoeld om jonge lezers te boeien en iedereen met een hart voor Enschede op een luchtige manier kennis te laten maken met het verleden van onze stad.  

enscheday

 

Lokale artiest Robin Kwakman eert de jarige stad op muzikale wijze met een uniek project in de vorm van een hiphoptrack. Het project is een moderne interpretatie van de geschiedenis van de stad en omvat niet alleen de productie van de track zelf, maar ook een videoclip, liveoptredens en een remixwedstrijd voor jong talent.

Meer informatie over alle initiatieven

Het dichterscollectief Dichters in Enschede (DIE) biedt de jarige stad wel een heel bijzonder cadeau: een poëziebundel getiteld 700 E. Deze bundel is een literaire reis door zeven eeuwen stadsverhalen en historische momenten, vastgelegd in poëtische vorm. De bundel biedt zowel inwoners als liefhebbers van poëzie een unieke kans om de geschiedenis van Enschede eens op een andere manier te ontdekken.

 

Poëzie met een historische twist
700 E is niet zomaar een bundel; het wordt een boekwerk van 76 pagina’s dat de hoogte- en dieptepunten van Enschede in de afgelopen zeven eeuwen verkent. De bundel is opgedeeld in zeven delen, elk gewijd aan een eeuw van de geschiedenis. Elke sectie begint met twee pagina’s vol historische steekwoorden, citaten en quotes die de lezer in de juiste tijdsgeest brengen. Daarna volgen gedichten die niet alleen de geschiedenis vertellen, maar ook een moderne draai geven aan oude verhalen.

 

Een poëtische ode aan Enschede
De gedichten in 700 E worden gepresenteerd tijdens de landelijke Week van de Poëzie, in een feestelijke bijeenkomst die plaatsvindt op een toegankelijke locatie. Deze presentatie wordt een feestelijke viering, met voordrachten en muzikale begeleiding. Het doel is om een breed publiek te betrekken en te laten zien dat poëzie een prachtige manier is om de rijke geschiedenis van Enschede te verkennen.

Ook alle kinderen zijn natuurlijk uitgenodigd op de verjaardag van Enschede. In 2025 wacht ze zelfs een groot zangavontuur, namelijk een bijzonder muzikaal project genaamd Enschede Zingt Samen. Dit initiatief combineert feestelijke vieringen met educatieve elementen, waarmee het niet alleen de rijke geschiedenis van de stad eert, maar ook de toekomstige generaties inspireert en verbindt door muziek. Een symfonie van jonge stemmen Enschede Zingt Samen ontwikkelt een sprankelende module van zes muzieklessen, speciaal ontworpen voor de groepen 4 en 5 van basisscholen door heel Enschede. Deze lessen dienen als springplank naar een buitenschools kinderkoor waarin de jonge zangers hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen.

Het hoogtepunt van dit muzikale traject zijn twee grote concerten – één binnen de schoolmuren en één in een grotere, openbare setting – waarbij de kinderen naast professionele musici van Consensus Vocalis en orkestleden van Phion optreden.

 

700 jaar verweven in harmonie
Ter ere van het 700-jarig bestaan van de stad krijgt een componist de opdracht om een gloednieuw stadslied te schrijven. Dit lied vormt de kern van de lessen en de concerten en grote wens van de organisatie is dat dit lied HET stadslied gaat worden. Het symboliseert de eenheid en het feestelijke karakter van dit project. Het muziekprogramma wordt gratis aangeboden, zodat elk kind mee kan doen. Samen zingen draait om plezier en het gevoel ergens bij te horen. Bovendien verbetert zingen de spraak- en taalontwikkeling en roept het emoties op die bijdragen aan de sociaal-emotionele ontwikkeling en het zelfvertrouwen van kinderen.

 

Wanneer? Schooljaar 24/25
Waar? Op de Enschedese scholen

 

Het project Dit is Enschede, 700 Levens, Eén Stad staat als een artistiek monument ter ere van het 700-jarig bestaan van Enschede. Onder de bezielende leiding van portretfotografen Annabel Jeuring en Niki Kits, wordt dit initiatief een indrukwekkende weergave van de stad door de ogen van haar inwoners.

 

Diversiteit aan subculturen in beeld
De 700 uitgelichte portretten benadrukken de verscheidenheid van Enschede – van de studentengemeenschap en de muziekscene tot aan multiculturele en technologische gemeenschappen. Ze leggen de unieke karakteristieken, energie en verhalen van de geportretteerden bloot. Elk portret is als een venster dat zicht biedt op de verschillende inwoners en de stadsdynamiek. De foto’s worden gebundeld in een boek en tentoongesteld in de Museumfabriek.

 

Bijzondere locatie
Fotografie vindt plaats in het Trafohuis op Roombeek, een locatie die de geschiedenis van Enschede ádemt. Het Trafohuis uit de jaren ’50 staat symbool voor wederopbouw en veerkracht na de vuurwerkramp. Deze historische setting, gekoppeld aan de empathische benadering van Jeuring en Kits, zal de geportretteerden in hun authentieke vorm vastleggen.

De fotografen worden ondersteund door Hennie Talens, die diepte-interviews houdt met dertig geportretteerden. Hun verhalen worden opgenomen en zijn te beluisteren via een podcast genaamd Dit is Enschede, de verhalen achter de stad. Susan Bijen is verantwoordelijk voor de vormgeving van het boek en de visuele identiteit.

Hoe breng je de rijke geschiedenis van een jarige stad op een unieke en speelse manier tot leven? In een stripboek! Een stripboek dat de lezer op een kleurrijke reis door 16 fascinerende fasen van de Enschedese geschiedenis meeneemt. Het stripboek is bedoeld om jonge lezers te boeien en iedereen met een hart voor Enschede op een luchtige manier kennis te laten maken met het verleden van onze stad.

 

Geschiedenis met een knipoog
De tekenaar van de strip werkt nauw samen met vrijwilligers van de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) om ervoor te zorgen dat de afbeeldingen historisch verantwoord zijn. De eerste stap wordt het bouwen van een scenario, waarin ongeveer 16 fasen uit de Enschedese geschiedenis worden uitgewerkt. Ook daarvoor zijn vrijwilligers van de SHSEL aangetrokken, die onder begeleiding van een scenarioschrijver van uitgeverij Syndicaat aan de slag gaan.

 

Lezen en leren in één
Dit stripboek is niet alleen bedoeld als leesplezier, maar ook als educatief materiaal. De gemeente Enschede wil het stripboek aanbieden aan alle achtstegroepers in juli 2025 de stap naar het voortgezet onderwijs maken. Bovendien wordt overwogen om het stripboek te integreren in het basisonderwijs, met een speciale docenthandleiding die leerkrachten helpt de verhalen dieper uit te werken. 

Wat is een beter cadeau voor een stad die 700 jaar bestaat dan een kunstwerk dat de tand des tijds doorstaat? Stichting Terhaas heeft hier een fantastisch idee voor: een muurschildering
langs het Blekerpad, een stukje vernieuwd Enschede waar geschiedenis en moderniteit samenkomen. Dit kunstwerk viert niet alleen het verleden van de stad, maar fleurt ook de buurt op en creëert een blijvende herinnering aan deze bijzondere viering.

 

Een kleurrijk eerbetoon aan Enschede
Het Blekerpad: ooit liep er een treinspoor en bracht textielfabriek Jannink de textielindustrie van Enschede tot leven. Het is de perfecte plek voor dit kleurrijke project. De muurschildering is een eerbetoon aan deze rijke geschiedenis, terwijl het tegelijkertijd een modern kunstwerk is dat voor iedereen toegankelijk is. Het doel is om de historische waarde van de plek te benadrukken en tegelijkertijd een mooie, blijvende toevoeging aan de omgeving te creëren.

 

Een muurschildering met betekenis
Maar daar stopt het niet! Zodra de muurschildering klaar is, organiseert Stichting Terhaas een gezellige bijeenkomst voor de wijk in het nabijgelegen Robson-pand. Dit wordt niet zomaar een onthulling, maar een feestje waar buurtbewoners samenkomen om te vieren, te kletsen en natuurlijk om het prachtige nieuwe kunstwerk te bewonderen.

Dromen, we hebben ze allemaal, ook de jongste inwoners van onze stad. Daarom komt de Nederlandse Reisopera met een bijzonder initiatief dat draait om de dromen van de kinderen van Enschede. Het project Wenschede geeft kinderen tussen de 6 en 12 jaar een unieke kans om hun fantasieën en wensen voor de toekomst van Enschede om te zetten in prachtige muziektheatervoorstellingen. Het is een feestelijke en creatieve manier om de verjaardag van de stad te vieren, waarbij de kinderen zelf de sterren van de show zijn.

Kinderen aan zet
Wenschede is niet zomaar een theaterproject; het is een groots opgezet initiatief waarbij in acht wijken van Enschede speeltuinen en buurthuizen worden omgetoverd tot creatieve werkplaatsen. Hier gaan de kinderen onder begeleiding van professionele theatermakers aan de slag met hun eigen ideeën en wensen. Deze worden omgezet in voorstellingen die later voor iedereen in de buurt te zien zijn. En alsof dat nog niet genoeg is, worden de mooiste en meest bijzondere wensen gekozen voor een spectaculaire afsluitende voorstelling tijdens de Wenschede 4Daagse in het Muziekcentrum.

Dromen komen tot leven
Met dit project willen de initiatiefnemers niet alleen het creatieve potentieel van de kinderen aanspreken, maar ook een gevoel van verbondenheid, trots en saamhorigheid creëren. Deelname is gratis en de voorstellingen zijn toegankelijk voor alle Enschedeërs, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de fantasie en het talent van de kinderen.

Kemari presenteert een baanbrekend project dat de stad op een heel nieuwe manier toegankelijk maakt: een virtuele tour die de rijke historie van Enschede combineert met verbluffende augmented reality (AR). Deze innovatieve tour is ontworpen om inwoners, studenten, forenzen en toeristen mee te nemen op een ontdekkingsreis door de stad, waarbij iconische plekken tot leven komen door middel van technologie. De tour is geschikt voor jong en oud en kan op eigen tempo lopende of fietsend worden gedaan.

 

Een tour vol verrassingen
Het idee achter de Enschede 700 x Kemari virtuele tour is simpel maar geniaal: door gebruik te maken van AR op je smartphone, worden gewone locaties in de stad omgetoverd tot interactieve bezienswaardigheden. Denk aan historische gebouwen die weer tot leven komen, kunstwerken die van de muren afspringen en verhalen die zich letterlijk voor je ogen afspelen. Of je nu een toerist bent die de stad voor het eerst ontdekt of een local die Enschede eens door een andere bril wil bekijken, deze tour is echt uniek.

 

Een virtuele tour die verleden en toekomst verbindt
Kemari heeft ervoor gezorgd dat de tour makkelijk toegankelijk is, zodat je op elk gewenst moment kunt instappen. De route is in etappes opgedeeld, waardoor je de tour zelfs kunt doen tijdens je dagelijkse wandeling of fietstocht door de stad. En omdat de AR-creaties speciaal voor deze gelegenheid zijn ontwikkeld, krijg je een ervaring die je nergens anders vindt. Het is alsof je door de geschiedenis van Enschede wandelt, maar dan met een futuristisch tintje.

Metropool Poppodia van Twente speelt een centrale rol in de viering van 700 jaar Enschede. Tijdens het jubileumjaar belicht Metropool de rijke muzikale erfenis van onze stad met een reeks van zeven spectaculaire muziek – evenementen, elk gepland op de zevende van de maand gedurende het jubileum jaar. De muziek tijdens de evenementen weerspiegelt de geschiedenis en diversiteit van de stad.

 

Opkomend talent en gevestigde namen smelten samen
Elk van deze evenementen duurt 100 minuten en bestaat uit avonden met artiesten uit de Enschedese muziek geschiedenis. Het programma gaat van techno tot textielbeat, van lokaal talent tot levende legendes. Metropool verweeft de lokale geschiedenis met hedendaagse muzikale expressie en creëert zo een brug tussen generaties en genres.

 

Muzikale erfenis als cadeau voor de stad
Naast de muziekevenementen zet Metropool zich ook in voor educatieve activiteiten. Een hoogtepunt is de reis door de muziekgeschiedenis op 7 maart waar popprofessor Arris Roordink onze inwoners een eenmalige gratis cursus over de pop­ geschiedenis van Enschede aanbiedt.

In de wijk Het Lonneker Steumke wordt gewerkt aan een project dat zowel het lokale erfgoed als de gemeenschapszin in de wijk tot uitdrukking brengt. Het betreft de realisatie van een kleurrijk mozaïekbankje langs de F35, het populaire fietspad dat Enschede en Lonneker verbindt. Het bankje dient niet alleen als rustpunt voor de vele fietsers en wandelaars die dagelijks passeren, maar is ook een blijvend symbool van samenwerking en creativiteit in de wijk.

 

Kunst langs de F35
Het kunstwerk verenigt de geschiedenis en het heden van Het Lonneker Steumke. Onder begeleiding van een kunstenaar gaan de bewoners van de wijk samenwerken om het bankje te decoreren met mozaïeken die elementen van de Enschede 700-stijl combineren met de rijke historie van de wijk. Het project biedt een toegankelijke manier voor bewoners om samen te komen en hun creativiteit te uiten, terwijl ze een blijvende bijdrage leveren aan hun omgeving.

 

Samenwerking tussen DCW en wijkbewoners
In de sociale werkplaats van de DCW in Enschede gaan werknemers van de DCW samenwerken met vrijwilligers uit de wijk om de mozaïeken aan te brengen. De DCW is een organisatie die zich richt op het ondersteunen van werkgelegenheid en sociale integratie.


Door deze gezamenlijke inspanning worden de banden binnen de gemeenschap versterkt en een gevoel van eigenaarschap en trots gestimuleerd.

Ter ere van de verjaardag van Enschede bundelen de muziekverenigingen van de stad en omliggende dorpskernen hun krachten voor een grootschalig cultureel project. Dit project viert zowel de rijke muzikale traditie als de gemeenschapszin van onze stad. Het bestaat uit een reeks optredens, die tot een hoogtepunt komt in een grootschalig festival waar een nieuw gecomponeerd muziekstuk over de geschiedenis van Enschede in première gaat.

 

Een muzikale sprong door de tijd
Het project draait om het componeren van een nieuw muziekstuk dat de 700-jarige geschiedenis van Enschede vertelt. Het stuk bevat zowel instrumentale- als zangpartijen. De bedoeling is een blijvend geschenk aan de stad te componeren, een muzikaal erfgoed dat de geschiedenis van Enschede voor toekomstige generaties levend houdt. Het muziekstuk wordt door de verschillende muziekverenigingen uitgevoerd op diverse locaties, waaronder het Volkspark, het Rijksmuseum Twenthe en de Oude Markt. Tijdens elk optreden kunnen inwoners kennismaken met het nieuwe werk en genieten van de diverse muzikale stijlen die de stad rijk is.

 

De finale is het geschenk voor de stad
Tijdens het hoogtepunt van het project komen alle deelnemende muziekverenigingen samen voor een groots concert. De verenigingen treden individueel op, om uiteindelijk gezamenlijk het nieuwe muziekstuk uit te voeren. Deze festivaldag is niet alleen de afsluiting van de reeks jubileumvieringen maar ook het moment dat het nieuwe muziekwerk namens alle inwoners van Enschede als geschenk aan de burgemeester wordt overhandigd.

Lokale artiest Robin Kwakman eert de jarige stad op muzikale wijze met een uniek project in de vorm van een hiphoptrack. Het project is een moderne interpretatie van de geschiedenis van de stad en omvat niet alleen de productie van de track zelf, maar ook een videoclip, liveoptredens en een remixwedstrijd voor jong talent.

 

Een muzikale reis door Enschede
De hiphoptrack is opgezet als een drieledig verhaal dat de luisteraar meeneemt door de belangrijkste momenten en kenmerken van de stad. Het eerste deel richt zich op de historische hoogte- en dieptepunten zoals de stadsrechten, de textielindustrie en de de stadsbranden. Het tweede deel beschrijft het Enschede van nu en het derde deel brengt een ode aan alles wat typisch Enschede is – van lokale ondernemers tot de alledaagse ervaringen van de inwoners.

 

Een hiphop-ode voor een jarige stad
De kracht van de track ligt in zijn toegankelijkheid; het is een educatieve en feestelijke ode die zowel jonge als oudere luisteraars zal aanspreken. Door de samenwerking met verschillende muzikanten en een remixwedstrijd voor jongeren, wordt het project een platform van creatieve expressie. De videoclip zet bekende en minder bekende plekken in Enschede in de schijnwerpers en is een visuele aanvulling op de lyrische inhoud van de track. 

 

MuziekWerkplaats Deiman en Gerritsen lanceert een bijzonder community-art project: WEEF: Schering en Inslag. Dit initiatief heeft als doel om de stad letterlijk en figuurlijk te verbinden. Het project richt zich op het samenbrengen van zoveel mogelijk inwoners door een menselijke ketting te vormen die de hele singel omringt. Door samen te zingen, spelen en bewegen, creëren de deelnemers een visuele en hoorbare verbondenheid.

 

Samen weven aan de toekomst
Het project start symbolisch op 21 september 2024, de Internationale Dag van de Vrede. Het doel is het verbinden van het Noorden, Zuiden, Oosten en Westen van Enschede in een zo groot mogelijke menselijke cirkel. Met zoveel mogelijk Enschedeërs zingend, spelend en bewegend het stadshart van Enschede omarmen. Een groot gevoel van saamhorigheid creëren.

 

Het kloppend stadshart omarmen
Bij het Ei van Ko worden de eerste draden vanuit de vier windrichtingen aan elkaar geknoopt. Dit markeert het begin van een jaar vol activiteiten die leiden naar de slotmanifestatie precies een jaar later. In dit jaar zullen scholen, verenigingen, kerken en culturele instellingen door heel Enschede deelnemen aan het project door hun eigen stukje van de ketting te creëren.
Het uiteindelijke doel is om de volledige 8 kilometer lange singel te omarmen met deze menselijke ketting, waarbij de inwoners letterlijk hand in hand staan. De klanken van trommelaars en muzikanten symboliseren de continue beweging van samenleven en samenwerken in Enschede, de schering en inslag van het project. 

Als onderdeel van de festiviteiten rond Enschede700 wordt de iconische muziekkoepel in Lonneker omgetoverd tot een bruisend middelpunt van muziek en gezelligheid. Het project Muzikale Koepeldagen Lonneker brengt de muziekkoepel uit 1920 weer tot leven met een reeks zomerse en sfeervolle muziekevenementen. Van pop en klassiek tot blues en verrassende nieuwe geluiden – alles komt voorbij onder de prachtige koepel.

 

Swingen onder de sterren
Het idee achter de Muzikale Koepeldagen is simpel: muziek moet klinken! De koepel, die nu slechts een paar keer per jaar wordt gebruikt, krijgt in 2025 een welverdiende opknapbeurt met een serie van vijf zondagen gevuld met muziekoptredens. Van mei tot september klinken er elke derde zondag van de maand betoverende klanken, uitgevoerd door zowel beginnende talenten als gevestigde namen. Per optreden is er plek voor ongeveer 300 bezoekers.

 

Muziek voor jong en oud
De muziekevenementen zijn niet alleen voor muziekliefhebbers, maar voor het hele gezin. Terwijl de volwassenen genieten van de muziek, kunnen de kleintjes zich vermaken op een speciaal ingericht speelterreintje. En wat is een zomers muziekfestijn zonder lekker eten en drinken? Hippe food & drinks stands zorgen ervoor dat iedereen met een volle maag en een goed humeur naar huis gaat. 

 

Wanneer? Elke 3e zondag van de maand gedurende de maanden mei t/m september 2025
Waar? Muziekkoepel Dorpsplein Lonneker

 

Het Volkspark is op 6 juli 2025 het decor van een bijzonder muzikaal evenement: een gratis openlucht Prom-concert uitgevoerd door het Oost Nederlands Symfonie Orkest (ONSO). Dit concert is meer dan een muzikale traktatie; het is een viering van de gemeenschap, cultuur en de rijke geschiedenis van de stad. Het concert is de feestelijke afsluiting van een weekend vol activiteiten in het Volkspark, als onderdeel van het jaarlijkse festival In Het Volkspark.

 

Een openluchtconcert voor Iedereen
Tijdens het Prom-concert in het Volkspark komen stadsgenoten samen om te genieten van een middag vol muziek. Het evenement is ontworpen om een breed publiek aan te spreken, met een programma dat klassieke muziek combineert met popmuziek. Bekende artiesten zoals Trijntje Oosterhuis, Alain Clark, of Karsu Dönmez treden op, wat een extra dimensie geeft aan het concert.

 

Het Central Park van Enschede
Het Volkspark biedt de perfecte setting voor dit evenement. Het oude park is een ontmoetingsplaats jong en oud: het is een plek om te herdenken, te sporten en te feesten. Het is het kloppende groene hart van de stad. Het Prom-concert geeft bezoekers de kans om op deze mooie locatie nieuwe ontmoetingen te ervaren en versterkt daarmee het gevoel van verbondenheid en gemeenschap.

 

Wanneer? 6 juli 2025

Waar? Volkspark

Wat is een mooier moment om een eeuwenoude traditie terug naar het hart van de stad te halen dan de viering van 700 jaar Enschede? Dat vonden de initiatiefnemers van dit project ook. En daarom maken zij zich hard voor de terugkeer van het beroep van de stad- en dorpsomroeper. En hoe beter dit te vieren dan met een sprankelend concours waar deze luidruchtige boodschappers hun stem laten gelden? Het project omvat een heuse wedstrijd die meetelt voor het Nederlands kampioenschap, waarbij de beste omroepers uit het hele land hun kunsten vertonen. Maar dat is niet alles – er wordt ook gezocht naar de beste jeugdomroeper en de beste volwassen omroeper van Enschede. Dus, wie durft?

 

Een dag vol geluid en geschiedenis
Stel je voor: een mooie zomerdag in juli of augustus 2025, de stad gonst van activiteit en uit alle hoeken van het centrum klinken de krachtige stemmen van de omroepers. Ze verkondigen niet alleen het nieuws van de dag, maar brengen ook een vleugje nostalgie naar de moderne stad. De dag begint met een warm welkom door de burgemeester, waar de omroepers hun geloofsbrieven overhandigen. Daarna trekken ze door de straten van Enschede, roepend over het 700-jarig bestaan en de bijzondere evenementen die dat met zich meebrengt.

 

Roepen, verkondigen en vieren
En dat is nog maar het begin. Terwijl de jeugdomroepers hun talenten tonen in een mini-concours, bereiden de volwassenen zich voor op de grote wedstrijd. Tijdens de verplichte roep presenteren ze het toeristische aanbod van de stad, uiteraard aangevuld met een knipoog naar Enschede. In de tweede ronde brengen ze een ode aan hun eigen stad én de verbinding met Enschede. Het geheel wordt afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking – een kroon op de dag.

 

Wanneer? Juli/Augustus 2025
Waar? Binnenstad

Vrienden van enschede