Illustratie over headerfoto - lichtroze rood

Enschede 700

Waarom vieren we feest?

In 2025 vieren we de 700ste verjaardag van Enschede. Bestaat Enschede dan precies 700 jaar? Nee, de geschiedenis van Enschede gaat terug tot in de Middeleeuwen. We vieren dat Enschede in 1325 stadsrechten kreeg, een enorme mijlpaal. In de afgelopen 700 jaar is er veel gebeurd. Van oorlogen tot een verwoestende stadsbrand en de bloeiende textielindustrie. Vandaag de dag is Enschede een bruisende, multiculturele stad. 

 

Samen met alle Enschedeërs hangen we in 2025 de slingers op. De viering wordt een eerbetoon aan onze geliefde stad. Er is ruimte voor creatieve ideeën en initiatieven van alle inwoners van Enschede. We vieren de diversiteit van onze stad. Een unieke kans om te laten zien wat Enschede in huis heeft als kloppend hart van de regio.

Enschede700 vier met ons mee
Enschede700 reclamebord mupi
Huisstijl Enschede700 weeftechniek
Het oude wigbold van Enschede

Hoe gaan we dit feest vieren?

De 700ste verjaardag van Enschede is het perfecte moment om onze verbondenheid te vieren. Van historische gebouwen tot nieuwe ontwikkelingen en jong talent: laten we samen genieten van alles wat de stad te bieden heeft.

 

Enschede700 wordt een feest van ontmoeting, samenwerking, verbinding, verwondering en plezier. Samen verleggen we grenzen en verweven we ons textielverleden met de ondernemende innovatiekracht van nu. Door bij elkaar op de koffie te gaan, in elkaars keuken te kijken en samen prachtige herinneringen te maken. We vieren feest in buurthuizen, wijken, op scholen, festivalterreinen, parken, de binnenstad en bij bedrijven: in Enschede doet iedereen mee. 

Het oude wigbold van Enschede

Feestelijke aankleding met een verhaal

We hangen letterlijk de slingers op! Het ontwerpduo Beeldgeneratie heeft samen met Elroy Klee een kleurrijke stijl bedacht die aansluit bij de identiteit van de stad. Het is gebaseerd op het in Enschede ontwikkelde ‘bombazijn’, een weeftechniek waardoor onze stad uitgroeide tot de textielhoofdstad die het was. De huisstijl voor Enschede700 is een sterk vereenvoudigde weergave van deze weeftechniek. Het creëert een patroon dat met verschillende kleuren zorgt voor een feestelijke uitstraling. De diversiteit in het ontwerp past bij de technologische, innovatieve en creatieve waarden van onze stad. Het verweeft het verleden met de toekomst van de stad!

Check je idee

Heb je een geweldig idee om van 2025 een feestjaar te maken? Bijvoorbeeld een buurtontbijt in het park, een kunstwerk of gedicht over de stad?  Droom je van een veel groter project, maar heb je hulp nodig? Check of je idee in aanmerking komt voor een financiële bijdrage of een andere vorm van ondersteuning. 

Enschede700 check je idee

Over ons

Stichting enschede 700

Stichting Enschede700 is een onafhankelijke stichting die de ideeën uit de stad aanjaagt, verzamelt en beoordeelt. Het doel is om inwoners, organisaties en bedrijven te verbinden, te verweven met elkaar. Om Enschede700 te vieren heeft de gemeente Enschede 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. De stichting beheert dit en wil dit bedrag graag verdubbelen met hulp van de gemeenschap, bedrijven en andere sponsoren. Zowel in geld als in spullen. Het belangrijkste doel is natuurlijk om de trots en het enthousiasme voor onze stad te vergroten. .

 

Laten we de toekomst van Enschede vieren!

Enschede700
Illustratie nieuwsbrief links

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke twee weken de Uit in Enschede nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws rondom Enschede700 en leuke tips voor activiteiten in Enschede!

    Illustratie nieuwsbrief rechts
    Enschede700